De meeste gietvloerbedrijven worden gezien als milieuvervuilende monsters die allerlei kunststoffen en vage betonmengsels toepassen waar de wereld niet om heeft gevraagd. De hernieuwbare economie op het gebied van grondstoffen en het ‘Cradle to Cradle’ concept doet bij vele gietvloerspecialisten nog de wenkbrauwen fronzen. Toch zijn binnen deze branche al veel veranderingen zichtbaar. De bio harsen hebben allang hun intrede gedaan en veel grote gietvloerbedrijven zijn bezig met de inkoop van minder energieverslindende grondstoffen. Om echter een verbeteringsslag te maken zal men toch moeten kijken naar de toeleverende industrie. Daar kunnen nog vele voordelen worden behaald. Denk aan grote chemiebedrijven die de epoxy’s en polyurethanen produceren die in dure en goedkope gietvloeren worden gebruikt.
Het is moeilijk om een branche die zo afhankelijk is van chemische producten een milieuvriendelijk imago te geven. Gietvloerbedrijven en de industrie zullen wat dat betreft nog flink aan de weg moeten timmeren. Als men in de toekomst een methode zou kunnen bedenken om bestaande gietvloeren eenvoudig te verwijderen en de kunststoffen daaruit afkomstig te recyclen, dan zou al een flinke slag worden gemaakt. De technologie achter dit soort praktijken staat echter nog in de kinderschoenen. Bouwpuin wordt nog vaak gewoon gestort en niet hergebruikt.
Demontabel bouwen is een trend die de toekomst heeft maar hoe zou men gietvloeren kunnen hergebruiken? Zou men een vloer kunnen ontwerpen die demontabel is én te hergebruiken maar die toch over de voordelige eigenschappen van gietvloerensystemen beschikt? Daar heeft nog geen enkele expert zich duidelijk over uitgelaten.